Dureri in piept/Angina pectorala

Durerea precordiala poate fi data de cord (origine cardiaca) sau de afectiuni cardiovasculare: aortite, pericardite, miocardite. Extracardiace pot fi durerile date de afectiuni parietale, mediastinale sau pulmonare (pneumotorax, pleurita, embolii pulmonare, zona zoster, nevralgii intercostale, etc).
Durerea de natura ischemica poarta numele de angina pectorala.

Angina pectorala are urmatoarele caractere:

Localizare: tipic are localizare retrosternala pe care pacientul o precizeaza cu toata mana, de tip constrictiv. Uneori apar si localizari atipice: in hemitoracele drept, in regiunea epigastrica in infarctul postero-inferior, in mana stanga, in regiunea interscapulovertebrala.
Iradiere: tipic, iradierea este in umarul si membrul superior stang pe marginea cubitala pana la ultimele doua degete. Alteori, durerea iradiaza in mandibula si la nivelul gatului. Atipice sunt durerile in ambii umeri sau in regiunea posterioara a toracelui. Sunt descrise si durerile amputate, in care lipseste durerea precordiala si apar dureri la nivelul zonelor de iradiere, adica numai la nivelul degetelor de la mana stanga sau numai in mandibula.
Caracterul ei este de obicei de constrictie, ca si o gheara precordiala sau uneori se resimte ca o apasare sau arsura.
Intensitatea durerii depinde de gradul de perceptie a durerii de catre pacient, aceasta variind de la intensitate mare pana la atroce.

Durata durerii este de la cateva secunde pana la 15 sau chiar 30 de minute in angina instabila
frecventa este destul de rara in angina stabila si frecventa in angina instabila.
Conditii de aparitie: la efort, in angina de efort; nocturna sau in repaos, in angina spontana; dupa mese copioase, stress intens, fumat excesiv, expunere la frig, etc.
Conditii de disparitie a durerii: angina de efort se reduce sau dispare in repaos; in angina stabila se reduce dupa administrarea de nitroglicerina sublingual; in angina instabila, nu dispare decat la doze mari de nitroglicerina sau chiar nu se reduce.
Semne de acompaniament: transpiratii, anxietate marcata (senzatia mortii iminente), dispnee inspiratorie.

Apelati la medicul cardiolog!

Articol scris de Dr Voina Ilona-medic primar cardiologie

Toate tratamentele chirurgicale se realizează cu ajutorul tehnologiei moderne.

NOTA: Accesul la servicii se face pe bază de programare telefonică!

Telefon0772 236 966, 0770 176 766

Email: draljoboryclinic.caransebes@gmail.com

Lasă un comentariu